Krachten bundelen tegen leverkanker

Op 2 juli 2014 werd in Utrecht de Dutch Hepatocellular Carcinoma Group (DHCG) opgericht. De DHCG is een gemeenschappelijk initiatief van Nederlandse medisch specialisten om de krachten in de strijd tegen leverkanker te bundelen. Binnen de DHCG zijn de Nederlandse verwijscentra van HCC vertegenwoordigd en wordt er samengewerkt door hepatologen, chirurgen, oncologen, radiologen, pathologen, radiotherapeuten, nucleair geneeskundigen, onderzoekers en patiëntenverenigingen. Lees meer hier.

29 augustus 2014

 

Geanonimiseerde verslagen voor onderzoekers

Als onderzoekers blokjes willen opvragen, maar het verslag moeten inzien om een selectie te maken, dan moet het verslag geanonimiseerd aangeleverd worden (lees de richtlijn).

Tot voor kort moeten laboratoria dat zelf regelen. Nu kan PALGA de gevraagde gegevens echter ook namens het laboratorium rechtstreeks aan de onderzoeker verstrekken. PALGA kan hiermee van het laboratorium werk uit handen nemen. De laboratoria hebben hierover een brief ontvangen (lees hier). Als u van deze dienst gebruik wilt maken, dat kunt u dat laten weten via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..
 
22 augustus 2014

Dreigend pathologenoverschot: wat doen we er aan?

Teveel chirurgen, urologen, oncologen… binnenkort ook teveel pathologen? Het laat zich moeilijk voorspellen, maar de ogen sluiten voor dit mogelijke probleem is onverstandig. Daarom heeft een taakgroep onder voorzitterschap van Jan Weening een analyse gemaakt, en een inventarisatie van opties voor de korte en lange termijn. Lees het rapport hier. Wat doet u? Heeft u suggesties? Reageer op het forum.(inlogggen vereist!)

22 augustus 2014

In memoriam Jan Lindeman

Jan LindemanOp 5 augustus jl. overleed op 72-jarige leeftijd onze collega Jan Lindeman. De uitvaart vond vorige week plaats onder grote belangstelling van collega’s. Lees hier het in memoriam van Chris Meijer en Wim Quint.

Nationaal Register Nader Gebruik: nodig en haalbaar?

De weefselbanken zijn een rijke bron voor wetenschappelijk onderzoek. Patiënten hebben in de regel geen bezwaar tegen gebruik van restmateriaal. In tegendeel: zij zien het belang van wetenschappelijk onderzoek, en dragen er graag aan bij. Maar wat als je wel bezwaar hebt? Hoe is het geregistreerd? Hoe kan de biobank medewerker het register raadplegen? Zaken die nu meestal lokaal geregeld zijn (of zouden moeten zijn). Is er behoefte aan een nationaal register? Is het opzetten daarvan haalbaar? Technopolis onderzocht dit in opdracht van PALGA. De resultaten leest u in het rapport (klik hier). PALGA en NVVP laten in een reactie weten de wenselijkheid van een nationaal register te onderschrijven, en hierin een verantwoordelijkheid zien voor pathologen.

14 augustus 2014

Stand van zaken richtlijn moleculaire diagnostiek

Het bestuur heeft U in mei 2014 in een toelichting geïnformeerd over het tot stand komen van de richtlijn moleculaire diagnostiek en vervolgstappen na intrekken van het besluit. In de bijlage vindt U de verzamelde commentaren (klik hier) en een update van de stand van zaken (klik hier).

14 augustus 2014

Moleculaire diagnostiek in Nederland

Achmea heeft ruim een jaar geleden het initiatief genomen om een denktank bijeen te brengen, om na te denken over de organisatie van moleculaire diagnostiek in Nederland. Het resultaat daarvan in een conceptrapport (klik hier) en een manifest (klik hier). Hans Blaauwgeers is gevraagd om persoonlijk of namens de NVVP te reageren. Dat wil het bestuur graag doen, maar wij zijn erg benieuwd naar Uw reactie op dit conceptrapport en -manifest. Op 7 oktober organiseert Achmea hierover een rondetafeldiscussie, waaraan de voorzitter deel zal nemen. U kunt uw reactie richten aan Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken., of via het forum.

14 augustus 2014

 

 

Han van Krieken lid van Academia Europaea

hanvankriekenHan van Krieken is lid geworden van het prestigieuze Academia Europaea, de Europese academie van wetenschappen.

De Academia Europaea is het Europese genootschap van wetenschappers die behoren tot de mondiale top. In de Academia Europaea zijn ruim drieduizend topwetenschappers uit Europa verzameld over de hele breedte van de wetenschap. Na te zijn voorgedragen, worden jaarlijks de meest aansprekende internationale kandidaten uitgekozen.

De Academia Europaea werd in 1988 opgericht in het Britse Cambridge. De Academia speelt een rol in de ontwikkeling van het Europese wetenschapsbeleid, bijvoorbeeld via een zetel in de European Academies Science Advisory Council (EASAC) dat adviseert over Europees onderzoek. Tientallen Nobelprijswinnaars zijn lid van de Academie. De Academia Europaea heeft als doel het promoten van leren, onderwijs en onderzoek.

Bron: RadboudUMC

8 augustus 2014

 

Overlijden Jan Lindeman

Deze week bereikte ons het droevige bericht dat Jan Lindeman op 5 augustus jl. is overleden. Jan was patholoog-anatoom en immunoloog. Velen van ons koesteren herinneren aan Jan als erudiete collega, inspirerende opleider, onvermoeibare wetenschapper en goede vriend. Jan is 72 jaar geworden. Lees hier de rouwkaart. Een uitgebreider in memoriam volgt in het volgende Bulletin. Onze gedachten gaan uit naar zijn vrouw en kinderen.

 

Symposium Calamiteiten in de Pathologie

Jeroen Bosch ZiekenhuisCalamiteiten in de pathologie: wie heeft er niet mee te maken? Hoe vaak komen calamiteiten voor? Wat doet U om ze te voorkomen (of om herhaling te voorkomen)? Wat is de rol van de inspectie voor de gezondheidszorg? Wat kan de NVVP doen? Deze vragen komen aan bod in het middagsymposium op 17 september, dat georganiseerd wordt door de Juridische Commissie. Aansluitend vindt de algemene ledenvergadering plaats. Lees het voorlopig programma hier. Klik hier voor inschrijving.

8 augustus 2014

Biobank uitgifte voor identificatie slachtoffers MH17

De KNMG heeft op 22 juli jl. een advies uitgebracht over hoe om te gaan met verzoeken om inzage in medische dossiers van (mogelijke) slachtoffers van de vliegtuigramp met de MH17. In aanvulling hierop heeft FEDERA specifiek voor biobanken een aanbeveling opgesteld die kan helpen bij het maken van de afweging wel of niet lichaamsmateriaal beschikbaar te stellen aan het LTFO. Deze aanbeveling betreft zowel materiaal dat met informed consent is verzameld, als restmateriaal (o.a. blokjesarchief). BBMRI-NL en NVVP staan achter deze aanbevelingen. De afweging om wel of niet mee te werken dient altijd door de biobanken zelf te gebeuren. NVVP adviseert om de aanbevelingen zwaar mee te laten wegen bij het maken van een keuze.

1 augustus 2014

Subcategorieën

Zoeken

    Logo Palga