Bouwen aan de Nederlandse biobank: BBMRI-NL2.0 gehonoreerd

 

Op dinsdag 1 juli ontving BBMRI-NL2.0 een NWO subsidie €9,8M in het kader van de Nationale Roadmap Grootschalige Onderzoeksfaciliteiten. PALGA is mede-aanvrager van dit project, dat ook door de NVVP van harte ondersteund wordt. Staatssecretaris Sander Dekker van OCW en NWO-directeur Jos Engelen reikten tijdens een ceremonie in het LUMC de cheque uit. BBMRI-NL is het samenwerkingsverband van ruim 200 Nederlandse biobanken, en waarin onder meer CTMM-TraIT en DNTP vallen. BBMRI-NL2.0 streeft ernaar om alle voor biomedisch onderzoek belangrijke informatie – of het nu gaat om lichaamsmaterialen, vragenlijsten of beeldmateriaal—op een uniforme manier op te slaan, zodat het optimaal bruikbaar is voor zowel het onderzoek naar oorzaken van ziekte, als voor zogenaamd translationeel onderzoek – de vertaalslag van kennis over de oorzaak van een ziekte naar een behandelmethode of medicatie. Lees hier het persbericht.

4 juli 2014

 

In memoriam Hans Planteydt

Op 24 juni j.l. overleed oud-collega Hans Planteydt, op 86 jarige leeftijd. Lees hier het in memoriam. Onze condoleances gaan uit naar zijn echtgenote, kinderen en kleinkinderen.

4 juli 2014

 

BVO Darmkanker: uitnodiging deelname in commissies en werkgroepen RIVM

 

Het RIVM vraagt de NVVP om leden af te vaardigen voor:

  • Programmacommissie bevolkingsonderzoek Darmkanker
  • Werkgroep innovatie en wetenschap
  • Werkgroep kwaliteit, capaciteit, monitoring & informatiehuishouding (KCMI)
  • Werkgroep kwaliteitseisen pathologie

Lees hier de taakomschrijving. Heeft u belangstelling om in hierin zitting te nemen en zo bij te dragen aan belangenbehartiging van de pathologie in het bevolkingsonderzoek darmkanker? Neem dan contact op met Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. .


KWF projectaanvraag
Plan van aanpak

 

 

Onderzoek naar praktijkvariatie

 

Histologische gradering van (pre-)maligne laesies is een belangrijke prognostische parameter. Ondanks de grote consequenties, blijkt gradering niet altijd even eenduidig. Grote nationale studies naar dergelijke variatie ontbreken en het is onduidelijk of er regionale en/of laboratorium gebonden verschillen zitten in gradering.
De NVVP en Stichting PALGA zijn medeaanvragers van een KWF onderzoeksproject (R3115) naar de landelijke variatie in gradering van (pre-)maligne laesies in de pathologie dat per 1 april van dit jaar gestart is. Het gaat om een KWF-project in het kader van ‘Kwaliteit van de oncologische zorg in beeld’. De hoofdaanvrager is dr. Stefan Willems, patholoog in het UMC Utrecht en bestuurslid van Stichting PALGA.
In het eerste deel van het project worden (pre-)maligne colorectale laesies bekeken. In de tweede fase wordt de mammapathologie onder de loep genomen. Hierna volgen mogelijk nog andere tracti. Het uiteindelijke doel van de studie is standaardisatie van gradering en daarmee verbetering van de oncologische zorg.
De onderzoekers hopen dat alle pathologielaboratoria mee willen doen aan dit onderzoek, zodat de landelijke variatie in gradering in kaart kan worden gebracht. Lees in de bijlage meer informatie over dit project.

 

Forum Pathologicum geopend!

Het NVVP forum is geopend! Redacteuren, moderatoren en het bestuur nodigen u van harte uit om een kijkje te komen nemen. Wij hopen dat het forum een levendige ontmoetingsplek in cyberspace wordt voor NVVP leden, waar u vragen kunt stellen aan collega’s, weetjes en tips kunt vinden, en waar gediscussieerd kan worden over allerlei onderwerpen. Een platform om laagdrempelig vragen te stellen, of te delen wat bij de één leeft, en wat ook voor anderen interessant kan zijn.

Klik op de blauwe Forum button in de rechter kolom (inloggen vereist). Bekijk de topics, reageer, of plaats zelf een topic. Als u zich abonneert op categorieën die uw interesse hebben, dan ontvangt u email alerts van de nieuwe topics in die categorie, zodat u kunt kiezen om topics te volgen.

Lees hier de verdere uitleg en de forumregels.

6 juni 2014 

Pathologendagen

web-NVVP-dond-001De pathologendagen van vorige maand waren weer een groot succes, met dank aan meetingsecretaris Jelle Wesseling en het team van Cantrijn. Bekijk hier de fotogallerij.

23 mei 2014

 

 

Reminder commentaarronde richtlijn moleculaire diagnostiek

 

website EGFR ex19 del

De commentaarronde voor de nieuwe richtlijn Moleculaire Diagnostiek loopt nog tot 31 mei. Lees de toelichting van het bestuur, en stuur uw commentaar aan Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. . (inloggen vereist!)

23 mei 2014

 

Obducties

Onlangs is het onderwerp obducties uitgebreid in de media geweest. Om de juiste informatie bij de hand te hebben, hebben we in dit document alle documentatie van de NVVP over dit onderwerp nog eens bij elkaar gebracht, en via links naar de achterliggende documenten toegankelijk gemaakt. Kijk onder Voorlichting -> Visies en standpunten -> Definitieve standpunten. (inloggen vereist!)

23 mei 2014

EQA voor KRAS: Hoe presteert Nederland?

In de toelichting van het bestuur op de moleculaire richtlijn, werd prof dr Han van Krieken geciteerd over de resultaten van de europese EQA voor KRAS. Lees hier zijn column over moleculaire diagnostiek in de pathologie.

Roze lintje

pink-breast-cancer-ribbon-10061252De Borstkankervereniging Nederland reikt jaarlijks roze lintjes uit aan ziekenhuizen die aan aan de criteria voor optimale patientenzorg van de vereniging. Zo’n 74% van de ziekenhuizen kreeg in 2013 het lintje. De criteria voor 2014 zijn aangescherpt, en stelt onder meer eisen aan het pathologieverslag en doorlooptijd. Zie ook de toelichting. Verdient uw multidisciplinair team er één?

 

23 mei 2014

Victor Swaen trofee

golfNVVPOp vrijdag 17 oktober zal de strijd om de Victor Swaen golftrofee worden gestreden op de golfbaan van Nunspeet. Lees de uitnodiging hier. 

 

16 mei 2014

 

 

Subcategorieën

Zoeken

    Logo Palga