IMPROVE studie voor HPV zelfafname test

Zoals u wellicht weet is onlangs de IMPROVE studie voor HPV zelfafname van start gegaan. Het bestuur heeft hierover vragen ontvangen van enkele laboratoria. Hieronder een toelichting van de onderzoekers van deze studie.

IMPROVE studie voor HPV zelfafname test: toelichting door de onderzoekers

De IMPROVE studie ging medio april van start. Er zijn enkele vragen binnen gekomen vanuit pathologie laboratoria. Het leek ons daarom goed om u van de details van deze studie op de hoogte te stellen.

Doel van de IMPROVE-studie is te vergelijken of de HPV test op door de vrouw zelfafgenomen materiaal even gevoelig is voor het detecteren van HPV en HPV geassocieerde afwijkingen (CIN2, CIN3 en baarmoederhalskanker) als een HPV test op het klassieke uitstrijk materiaal.

Instroom opleiding en manpowerplanning

Het zal u niet ontgaan zijn: we leiden momenteel meer pathologen op dan de markt lijkt aan te kunnen. Binnenkort moet de minister van VWS een besluit nemen over de instroom in opleiding in 2016. 

Landschap van de gezondheidszorg in 2030

In april kwam het rapport over de nieuwe zorg en zorgberoepen uit. In de wandelgangen van beleidsinstellingen al snel “rapport Kaljouw” genoemd. Hierin een lezenswaardige inventarisatie van wat er zo al aan kwalen zal ontstaan en welke behoefte aan gezondheidszorg dit meebrengt. In het rapport wordt onder meer een persoonlijk leef – en ontwikkeldossier (PLOD) voorgesteld (red: een soort PALGA, maar dan anders). Ook voor de pathologie een interessante basis voor discussie over de ontwikkeling van ons vak in de komende 15 jaar, bezien vanuit de behoefte aan gezondheidszorg.

15 mei 2015

Visitatiereglement NVVP 23-04-2015 - DEFINITIEF

Klik hier voor het visitatiereglementreglement.

Nieuwsbericht Kwaliteitsvisitaties

Klik hier voor het nieuwsbericht.

Bijdrage FMS voor pathologen

Rond de komst van de Federatie van Medisch Specialisten (FMS)  bestaan nog een aantal misvattingen. Daarom nogmaals een korte samenvatting:

- de FMS is een federatie van LAD, OMS, KNMG waar de wetenschappelijke verenigingen zich bij aangesloten hebben. Hiermee vervallen alle individuele contributies voor LAD en OMS, maar is alles geïntegreerd in één tarief dat zowel lidmaatschap van de wetenschappelijke vereniging als de FMS (voorheen dus apart LAD én OMS) dekt.

- u kunt als medisch specialist alléén lid zijn van de LAD als u lid bent van een wetenschappelijke vereniging die aangesloten is bij FMS. Dit is geen individueel lidmaatschap, maar collectief lidmaatschap via de wetenschappelijke vereniging. Huisartsen of andere artsen niet medisch specialist kunnen wel individueel lid zijn.

- De wetenschappelijke verenigingen van de medisch specialisten die aangesloten zijn bij de FMS betalen een bijdrage naar rato van het aantal medisch specialisten (in  de NVVP “gewone leden” van de sectie klinische pathologie).

- Als lid van de NVVP ontvangt u automatisch ook Medisch Contact.

- Wanneer u lid bent van de NVVP is het is wel mogelijk om af te zien van LAD lidmaatschap. Uw lidmaatschap van FMS vervalt daarmee niet. Het is niet mogelijk om KNMG uit te sluiten van uw deelneming.

Bericht NVVP

Naar aanleiding van berichten in de media over uitspraken van Professor Maat tijdens een lezing omtrent de ramp met MH17 laat de NVVP weten dat Dhr Maat geen patholoog is en ook niet lid is van de NVVP. 

Zie nieuwsberichten.

Pathologendagen 2015

figi1

 

 


De Pathologendagen hebben plaatsgevonden van 22-24 april. De presentaties zullen binnenkort op de website worden gepubliceerd.
 

Bijzondere ALV NVVP - Statutenwijziging

plaatje ALVKom 19 mei om 19.00 uur stemmen over de statutenwijziging in Domus Medica in Utrecht (oa. over het invoeren van electronisch stemmen) en maak er een leuke avond van in de Domstad. Vanuit de P+R vlakbij Domus bent u met de bus binnen 10 minuten op het station/Hoog Catherijne, van waaruit de grachten, terrasjes en winkeltjes van Utrecht voor het uitzoeken zijn.

Aanmelden kan via het Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..U kunt ook een collega machtigen om namens u te stemmen (klik hier voor het machtigingsformulier en procedure).

Nieuw tariefsysteem

euro-currency-over-keyboard-10064643Vanaf 1 januari is het nieuwe tariefsysteem van kracht. Alle informatie hierover vindt U hier.  
Vragen kunt u stellen via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Zie verder de topics op het forum


 

 

Nieuwe samenwerking

De pathologen van het Jeroen Bosch Ziekenhuis in Den Bosch, St. Antonius Ziekenhuis Nieuwegein en het Rijnstate Ziekenhuis in Arnhem gaan samenwerken onder de naam Pathologie-DNA. Lees meer.

Subcategorieën

Zoeken

    PalgaLogo