Veldhuizencursus | 3 en 4 november 2022 | Noordwijkerhout
Donderdag 3 en vrijdag 4 november hebben ruim 80 deelnemers genoten van de volgeboekte Veldhuizen cursus over long en mediastinum cytologie.
Veldhuizencursus | 3 en 4 juni 2021 | Noordwijkerhout: Mamma en Cervix
Op 3 en 4 juni vond de jaarlijkse Veldhuizencursus plaats, met deze keer cervixcytologie en mammacytologie op het programma. De cursus, die in oktober 2020 werd uitgesteld vanwege de toen geldende Covid-19 maatregelen, vond weer plaats in Noordwijkerhout, waar een beperkt aantal deelnemers in congrescentrum de Leeuwenhorst aanwezig kon zijn. Daarnaast was er de mogelijkheid om online deel te nemen, waardoor zelfs deelnemers uit andere landen, zoals Suriname, mee konden doen! Op de eerste dag werd de rol van cervixcytologie bij cervixneoplasieën behandeld, vanuit de blik van zowel de patholoog en cytologisch analist als de gynaecoloog. Daarbij werd ook stilgestaan bij het “nieuwe” bevolkingsonderzoek baarmoederhalskanker. Tijdens de tweede dag stond de mammacytologie centraal, met verschillende sprekers die op inspirerende wijze de rol van cytologie bij mammalaesies uiteenzetten. Op beide dagen kon de opgedane kennis meteen worden toegepast in interactieve workshops, waarin dit jaar voor het eerst met digitale preparaten werd gewerkt. De combinatie van de interessante presentaties vanuit verschillende disciplines met de mogelijkheid om zelf te oefenen met het beoordelen van cytologiepreparaten maakte het een heel leerzame cursus, die zeker ook voor AIOS pathologie de moeite waard is!
Bregje Koomen,
AIOS pathologie UMCU
Veldhuizencursus | 31 oktober en 1 november 2019 | Noordwijkerhout
Tijdens deze volgeboekte cursus zijn op de eerste dag veel aspecten van de snel in aantal toenemende pancreas puncties de revue gepasseerd. Uit onderzoek van de Quest groep, gepresenteerd door Dr Rutger Quispel van het SSDZ in Delft, blijkt dat aandacht van- en overleg tussen puncteurs en beoordelaars veel bijdraagt aan de verbetering van deze diagnostiek.
Op de tweede dag werd de urine cytologie besproken. Dr Ashish Chandra van het St Thomas uit Londen nam iedereen op levendige wijze mee in de morfologische pitfalls. Ook was hij zeer verheugd over de uitgebreide implementatie van het Paris systeem dat in Nederland via het PALGA protocol veel wordt gebruikt. Het volledige programma is nog terug te zien via deze link.
Advanced Course of Clinical Cytology | 23 & 24 mei 2019 | Groningen
Op 23 & 24 mei 2019 organiseerde het Wenckenbach Instituut van het UMCG een Advanced Course of Clinical Cytology over hoofd-/halscytologie, schildkliercytologie en speekselkliercytologie. Professor William Faquin uit het Massachusetts General Hospital in Boston was de gastdocent.
Veldhuizen Cursus 2018 | Noordwijk
De Veldhuizen cursus over longcytologie 1 en 2 november in Noordwijkerhout was een succes. Er was een grote opkomst en de afwisseling van voordrachten en workshops maakte dat opgedane kennis kon worden toegepast. Dit jaar waren er 11 accreditatie punten te verdienen voor pathologen. De rol van de cytologie bij benigne en maligne aandoeningen van de long en het mediastinum werd door de verschillende sprekers helder uiteengezet. Bij de interactieve inventarisatie van de bewerking van het cytologisch materiaal bleken afgevaardigden van 34 laboratoria aanwezig. Er waren veel overeenkomsten in de bewerking, maar ook verschillen. In alle laboratoria werd naast giemsa uitstrijken ook een inblok techniek gebruikt. Fixatie en inblok techniek varieerden echter, evenals de validatie voor verdere analyses, met name moleculair. Het belang hiervan werd duidelijk op de tweede dag. Het cytologie-netwerk in aanbouw, zou goed gebruikt kunnen worden om voor- en nadelen van de verschillende technieken duidelijk te krijgen om zo te komen tot een onderbouwde optimale bewerking.