In memoriam dr. A.A. de la Fuente

Op 17 december 2019 is oud collega de heer A.A. de la Fuente overleden. De heer de la Fuente is werkzaam geweest bij LabPON van 1958 – 1989. Binnen de NVVP was hij betrokken bij de WKPLL.

In 1958 als assistent begonnen in het laboratorium Pathologisch-Anatomisch onderzoek Twente en de Gelderse Achterhoek, de voorloper van het Laboratorium Pathologie Oost-Nederland (LabPON). In de begin pionierend met een klein clubje en gevestigd op de zolderverdieping van een voormalig raadhuis in Lonneker. Dit laboratorium fuseerde in 1970 met de in hetzelfde gebouw aanwezige laboratorium voor bacteriologie en kreeg de nieuwe naam: ‘Streeklaboratorium voor de pathologie en microbiologie in Twente en de Gelderse Achterhoek.

In die tijd werkte het laboratorium voor de ziekenhuizen in Enschede, Hengelo en Almelo. Men deed met minder dan tien man ruim 700 secties per jaar! De la Fuente deed vooral histologie en cytologie en was betrokken bij het opzetten van cursussen colposcopie – cervixonderzoek. Hij hield zich daarnaast als een van de eersten bezig met kinderpathologie. Zelfs bij de vereniging Pediatric Pathology in Engeland zei men: ‘voor de Nederlandse kinderpathologie moet je in Enschede zijn’.

Als lid van de NVVP, was hij betrokken bij de Werkgroep Kinderpathologie der Lage Landen:

Werkgroep Kinderpathologie der Lage Landen. (Fuente AA de la, Gaillard JLJ, Steffelaar JW, et al, eds) Cursus foetale en kinderpathologie. Leiden: Stichting Neuroregulatie, 1987:51-62 Year of Publication.

Na zijn pensionering in 1989 heeft hij nog tien jaar als vrijwilliger in het lab gewerkt. Hij hield van het vak: “Eén van de aantrekkelijke kanten is dat je als patholoog de tijd hebt om dingen die je niet kent in een boekje op te zoeken of bij een collega langs te gaan met de vraag: heb jij dat weleens gezien?”

Bestuur NVVP

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Laat een reactie achter