Mammacarcinoom 3e alert

In het Mammacarcinoom Totaal protocol is een 3e alert ingebouwd, namelijk de TOP-1 studie

De TOP-1 (Tailored treatment of Older Patients) prospectieve registratie studie richt zich op het weglaten van adjuvante radiotherapie na mammasparende chirurgie bij oudere patiënten met een laag risico op een recidief. Om precies te zijn: patiënten van ≥70 jaar, met een tumor <1 cm en graad 1-2 of een tumor van 1-2 cm en graad 1, N0 en R0, ER-positief en HER2-negatief.

Voor de studie hopen we 800 patiënten te includeren. Per 1 februari 2019 zijn er 182 geïncludeerd uit 26 verschillende Nederlandse ziekenhuizen, en het aantal deelnemende ziekenhuizen stijgt gelukkig nog steeds!

Data uit de kankerregistratie (2008-2012) laten zien dat er landelijk slechts 471 patiënten per jaar potentieel in aanmerking komen voor de studie. Om behandelaars te helpen deze patiënten te makkelijker identificeren is het Trialalert in PALGA ingesteld. Bij deze daarom onze oproep om het alert aan te zetten in het landelijk MammacarcinoomTotaal protocol. We hopen daarmee op een boost in de inclusie! Daarnaast streven we ernaar om de studie in hele land te openen.

Alle informatie, inclusief welke ziekenhuizen deelnemen, is te vinden op de studiewebsite.

 

Dr. Gerrit-Jan Liefers, chirurg LUMC, namens de hoofdonderzoekers TOP-1 studie

 

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord