PERSBERICHT

Pathologie diagnostiek beter en sneller door digitale beelduitwisseling

De Nederlandse pathologen en het Pathologisch Anatomisch Landelijk Geautomatiseerd Archief (PALGA) bouwen aan een landelijke platform voor uitwisseling digitale beelden voor diagnostische toepassing. Vandaag werd een contract gesloten met SECTRA voor het ontwikkelen van dit platform. Het initiatief, dat wereldwijd uniek is, zorgt ervoor dat onderlinge consultatie en herbeoordeling bij verwijzen van patiënten makkelijker en sneller zal gaan.

De patholoog digitaliseert momenteel in snel tempo: pathologie-diagnosen zullen steeds vaker gesteld worden op digitale beelden in plaats van met de microscoop. Binnenkort wordt het mogelijk om deze beelden ook tussen pathologie-afdelingen uit te wisselen. De pathologen sloten vandaag een contract met Sectra voor de bouw van het beelduitwisselingsplatform genaamd PIE (pathology image exchange). Zo’n landelijk platform is uniek in de wereld.

Tot nu toe vindt de uitwisseling van patiëntmateriaal plaats per gewone post. Dit gebeurt als een patiënt wordt doorverwezen van het een naar het andere ziekenhuis of als een patholoog in een ziekenhuis een specialist wil raadplegen, of als een groep pathologen gezamenlijk naar beelden willen kijken (panelbeoordeling). Deze manier van transport  is gevoelig voor verlies en  beschadiging.

Digitale uitwisseling van beelden voorkomt deze problemen en komt bovendien de kwaliteit en snelheid van pathologie-onderzoek en consultatie ten goede. Zo draagt PIE bij aan de kwaliteit van de diagnose voor de patiënt, en zo ook de beste behandeling van de patiënt. Het platform zal naar verwachting medio 2017 in bedrijf zijn.

De Zweedse firma SECTRA heeft na een Europese aanbestedings-procedure het project gegund gekregen door stichting Pathologie Projecten. SECTRA zal het project uitvoeren samen met RAM Mobile Data en Deutsche Telekom Healthcare. Het nieuwe PIE platform zal aansluiten op het landelijke netwerk van PALGA. Zo zijn privacy-gevoelige gegevens volgens de hoogste standaard beveiligd.

Het project wordt mede-ondersteund door IKNL. IKNL wil hiermee een impuls geven aan innovatie van paneldiagnostiek in de pathologie.

De Nederlandse vereniging voor pathologie (NVVP) en stichting PALGA zijn van mening dat hiermee opnieuw een grote vooruitgang wordt geboekt in de kwaliteit van de pathologie diagnostiek.

 


Zie Persbericht

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Laat een reactie achter